DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ “UYGULANABİLİRLİK İLKESİ” NEDİR?


Uygulanabilirlik ilkesi, bir bilginin doğrudan bir insanın hayatına geçirilebilir olması ile ilgilidir. Bilgiler pratiktir, her zaman ve her yerde uygulanabilir. Anlatılan her içerik, hemen hayata geçirilebilen pratik bilgilerden oluşur. Deneyimsel Tasarım Öğretisi; yeryüzünün deneyimleriyle tasarlanmış bir bilgi topluluğu olduğundan uygulanamaması söz konusu değildir. Öğretiyi duyan kitlelerin de anlatılan bilgilerin taşıyıcısı değil yaşayıcısı olması hedeflenir. İnsan zihni, duyduğu ama uygulayamadığı bilgiyi saklama yeteneğine sahip değildir. İnsan öğrendiği bilgiyi uyguladıkça o bilgiye değer verir ve sahiplenir.

Hayatın içinden çıkan deneyimlerden oluştuğu için anlatılan bilgiler birileri tarafından uygulanmış demektir. Birilerinin uygulayabilmiş olması, herkes tarafından da uygulanabilir olacağı anlamına gelir. Anlatılanlar teoride kalmaz. Bilgiler hayatın her alanında, iş hayatında, ikili ilişkilerde, ebeveyn çocuk ilişkisinde uygulanabilir.


Gerçeği bilen ve hayatında uygulayabilen üstünlük kazancağından Deneyimsel Öğreti’deki bilgileri iş hayatımızda uygulamaya başlarsak, işteki problemlerimizi çözmeye başlar, marifetlenir, üstün gelir ve başarılı oluruz. İlişkilerimizde hayata geçirirsek, ilişkilerimizi toparlamaya başlarız. Çocuğumuzla olan ilişkimizde bu bilgileri kullanırsak çocuğumuzla ilgili olan ilişkimiz düzelmeye başlar...
 




1 yorum:

  1. Akademik ve iş hayatımda yıllarca o kadar çok eğitim aldım ki çıkınca hiç bir şey hatırlamadığım,teoride kalan..
    Bu eğitimin farkı, hemen hayata uyarlayabiliyorsun ve anında karşılığını görebiliyorsun. Keşke okul dönemi boyunca hayata hazırlanabileceğimiz daha çok uygulamada kullanabileceğimiz bilgiler alabilsek, yaşayarak,deneyimleyerek öğrenebileceğimiz imkanlarımız olabilse..

    YanıtlaSil