Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?


Deneyimsel Tasarım Öğretisi, hayatın içindeki deneyimlerlerden faydalanılarak tasarlanmış bir bilgi teknolojisidir. Deneyimsel kısmını geçmişten, tasarım kısmını ise şimdiki ve gelecek zamandan alarak geçmişin deneyimleri ile şu ana ve geleceğe köprüler kurar. Yeryüzündeki tüm canlı ve cansız varlıkların hayatlarındaki ortak deneyimleri harmanlayarak insanların hem bugününü hem de yarın gideceği yolun haritasını, deneyimselleştirilmiş öngörülerle çizmesine olanak sağlar.
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, insanın hayattaki amacını amaç edinmiştir. İnsan bir kez geldiği şu hayatta ne yaparsa yapsın mutlu olmak, başarılı olmak ve etrafındakilerle doyumlu ve kaliteli ilişkiler kurmak için yapar. Bu amaçlar tüm insanlar için ne kadar ortaksa, bu amaca götürdüğüne inandığı yollar da o kadar çeşitlidir. İnsan bazen onu mutluluğa ve başarıya götürecek yolların seçiminde yanılır. Yanlış yerlerde yanlış kazançlar arar. Yanlış davranışlarla ve yanlış hamlelerle olumlu sonuçlar bekler. Eğer varmak istediği yer ya da gideceği yola dair bir bilgisi yoksa, bir bilinmez içinden doğaçlama yapar ve  sanki daha iyisiymiş gibi gelene yönlenir. Dener, yanılır, bulur, öğrenir. Her seferinde deneyerek ortaya çıkacak başarılı ve başarısız sonuçları bizzat gözlemleyerek sonuca ulaşmayı tercih eder. Oysa hayattaki en pahalı, en zaman kaybettirici ve en kârı düşük öğrenme yöntemi deneme-yanılma (trial-error method) yöntemidir.

Bu sebeple Deneyimsel Tasarım Öğretisi ulaşılması istenen bir amaç ve hedef doğrultusunda deneyimselleştirilmiş öngörüleri insanlara sunarak, bu hayattaki nihai amacına deneme yanılma yapmadan, en kısa yoldan ve en etkili biçimde ulaşma fırsatı sunar.



5 yorum:

  1. Sıkı bir içerik. Emeğinize sağlık. Öyle şeyler var ki hayatta "denedim" demek 2 saniye, sonuçları ve kayıpları ise yıllar alan bir süreç. Deneyim transferi kıymetli.

    YanıtlaSil
  2. Deneyimsel Öğreti'nin bize sunduğu deneyim transferleri sayesinde hayatım daha konforlu hale geldi. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Insanlarin hayatlarindaki tum ihtiyaclarina ulasabilmenin stratejilerini verdigi icin gercekten cok degerli bir ogreti. Emegine sagl8k herkesin...

    YanıtlaSil
  4. Hayatın her alanında insanı yalnızca tek bir yönüyle değil her konuda yaşadığı problemlerinin gerçek sebeplerini ve gerçek çözümlerini sunan çok kıymetli, faydalı ve güzel bir öğreti. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ya bu bilgileri duymadan hayatıma devam etseydim diyorum her seferinde. İnsan bir şeyin hayrını görünce başkası da görsün istiyor. Keşke bilselerdi...Vesile olanlara minnettarım

    YanıtlaSil